Curry spice 'kills cancer cells'
An extract found in the bright yellow curry
spice turmeric can kill off cancer cells, scientists have shown.
The chemical - curcumin - has long been thought
to have healing powers and is already being tested as a treatment for
arthritis and even dementia.
Now tests by a team at the Cork Cancer Research Centre show it can destroy gullet cancer cells in the lab.
Cancer experts said the findings in the British Journal of Cancer could help doctors find new treatments.
Dr Sharon McKenna and her team found that
curcumin started to kill cancer cells within 24 hours.
'Natural' remedy
The cells also began to digest themselves, after
the curcumin triggered lethal cell death signals.
Dr McKenna said: "Scientists have known for
a long time that natural compounds have the potential to treat faulty cells
that have become cancerous and we suspected that curcumin might have
therapeutic value."
Dr Lesley Walker, director of cancer information
at Cancer Research UK, said: "This is interesting research which opens
up the possibility that natural chemicals found in turmeric could be
developed into new treatments for oesophageal cancer.
"Rates of oesophageal cancer have gone up by
more than a half since the 70s and this is thought to be linked to rising
rates of obesity, alcohol intake and reflux
disease so finding ways to prevent this disease is important too."
Each year around 7,800 people are diagnosed with
oesophageal cancer in the UK. It is the sixth most common cause of cancer
death and accounts for around five per cent of all UK cancer deaths.
|
Подправка в къри „убива“ ракови
клетки
Учени показаха, че екстракт,
намерен в ярко жълтата подправка за къри куркума, може да унищожи ракови
клетки.
За химикалът куркумин отдавна се смята, че има
лечебни сили и вече се тества при лечение на артрит и дори деменция.
Тестовете в лаборатория
на екип от Cork Cancer Research Centre показват, че той може
да унищожава клетки на рак на хранопровода.
Специалисти по ракови
заболявания казват, че данните в British Journal of Cancer ще помогнат на докторите да
намерят нови начини на лечение.
Д-р Шарън Мак Кена и нейният екип са открили,
че куркуминът е започнал да унищожава раковите клетки в рамките на 24 часа.
„Природно“ лекарство
Клетките започнали също
така да се самоизяждат, след като куркуминът ускорил сигналите на умиращите
клетки.
Д-р Мак Кена казва:
„Учените отдавна знаят, че природните съставки имат силата да лекуват
повредени клетки, които се превръщат в ракови, а ние подозирахме, че
куркуминът може би има лечебна важност.“
Д-р Лесли Уокър,
директор на cancer information at
Cancer Research UK, заяви: „Това е интересно изследване, което открива възможността
естествените химикали в куркумата да могат да се използват в нови лечения на
рака на хранопровода. Случаите на рак на хранопровода са се увеличили с
повече от 50 % от 70-те и се смята, че това се дължи на затлъстяването, приемането
на алкохол и на Гастроезофагеална
рефлуксна болест, така че намирането на начини за предпазване от тази
болест също е важно.“
Всяка година около 7 800
човека биват диагностирани с рак на хранопровода в ОК. Това е и шестата
най-разпространена причина за смърт от рак и на нея се дължат около 5 % от
смъртните случаи от свързаните с рака в ОК.
|
неделя, 27 ноември 2011 г.
Къри и рак на стомаха
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар